2010. november 5., péntek

Egy kis összehasonlítás

Napjainkban egyre nagyobb hangsúlyt fektetünk az egészséges táplálkozásra, melyet elsősorban felgyorsult életritmusunk, élettempónk indokol. A korszerű, zsírszegény, de ugyanakkor tápláló ételek elkészítése mindenki számára fejtörést okoznak. Kevesen tudják, de a nyúlhús, kedvező étrendi hatásai következtében ideális, és nem utolsósorban igen egészséges, nagy biológiai értékű, könnyen emészthető étkezési alternatívát nyújt. A többi gazdasági állatfajjal összehasonlítva fehérjében gazdag, vitaminokban és ásványi anyagokban gazdag. Húsában kevesebb a telített és több a táplálkozási szempont hasznos, telítetlen zsírsavak aránya. Emellett kedvező élettani, emésztési és diétás hatásai is vannak.

Megnevezés Kcal Fehérje (g) Zsír (g) Szénhidrát (g)
sertéshús, kövér 400 14,5 37 0,2
sertéshús, sovány 150 20,3 6,8 0,4
marhahús, kövér 280 18,1 23 0,3
borjúhús 110 19,5 4,5 0,3
Ponty 150 15 8,7 0,1
liba, kövér 490 16 45 0,2
Tyúk 128 20 5 0,4
Csirke 109 21,5 2,5 0,5
Galamb 100 22,1 1 0,5
házinyúl 162 22,5 8 0,4

Különböző állatok húsának kalória- és tápanyagtartalma (100g)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése