2010. november 29., hétfő

Fügés nyúl tagine - A'la carte Kulinária


Milyen gyakran esztek nyulat?
Mi egyre gyakrabban, szerencsére egyre több üzletben kapható. A Tetrabbit gasztroblogger versenyének a felhívására ismét terítékre került, nem is akármilyen formában. Tudjátok, imádom az arab ételeket, ha pedig megkívánom, nincs mese, valami arabosat kell főzni. A nyúl tehát némi karamellizált hagymával, római köménnyel, kurkumával, gyömbérrel és pár szem aszalt fügével együtt tagine-ként végezte. Több módja is van az igazi arab tagine elkészítésének, de valahogy nekem ez a karamellizált hagymás alap + vmilyen aszalt gyümölcs kombó olyannyira bejön, hogy nehezen szánom rá magam más stílusú receptre.


Hozzávalók 2 személyre:
500 gr nyúlháfilé vagy comb, filézve
2 nagy fej vöröshagyma
3 cm-es darab gyömbér
2 evőkanál cukor

100 gr aszalt füge
1,5 teáskanál őrölt római kömény
0,5 teáskanál kurkuma
egy nagyobb csipet fahéj

Elkészítése:
1. A hagymát megpucoljuk, felkarikázzuk. A gyömbért meghámozzuk és nagyon pici darabokra vágjuk. A kettő keverékét olajon kicsit megpároljuk, majd hozzáadjuk a cukrot, kevés sót és megkaramellizáljuk.
2. A nyúlhúst kis kockákra vágjuk és hozzáadjuk a hagymához. A húsok oldalát megpirítjuk, belekeverjük a fűszereket, sózzuk és felöntjük 2 dl vízzel. Hozzáadjuk a ketté vágott fügéket. Lefedve egy órán át pároljuk. Ha szükséges a vizet pótoljuk. Ha megpuhult a hús, akkor fedő nélkül kb 15 perc alatt nagy hőfokon besürítjuk a szaftot. Tagine tálban lenne igazi elkszíteni, aki teheti próbálkozzon vele.

Tálalás:
kuszkusszal
Jó étvágyat kíván hozzá: A'la carte Kulinária
http://alacarte-kulinaria.blogspot.com/2010/11/fuges-nyul-tagine.html

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése