2010. november 30., kedd

Házi epres-magos mustárban pácolt sült nyúl - Selectfood


Érdekes párosítása a zamatos epernek és a markáns mustármagnak, jól érződő de mégsem tolakodó az ízekkel.

Egy ideje már motoszkált a fejemben ez az eperpasztás mustár, az csak az igazi hazai földiepret vártam hozzá.
Kipróbáltam; ízlett. Aztán másodjára is készítettem, pár napig érlelt mustárral; és akkor is ízlett. Mostantól a visszatérő receptjeim táborát erősíti, érdemes kipróbálni!
Elsőre vékonyra csíkozott pulykacombból készítettem el serpenyőben, ez a mostani pedig csőben sült házinyúl volt. (amit kedves barátaimtól kaptam)

A mustár őrölt vagy egész mustármagból, ecetből, pici cukorból és/vagy fehérborból készül. Általában napokig vagy hetekig érlelődik vákummentes zacskóban/üvegben. Őrölt mustármagból csípősebb lesz a végeredmény.


Hozzávalók az epres mustárhoz
150 g érett, édes eper turmixolva (lehet fagyasztott is)
2 ek házi almaecet
2 ek borecet
1 ek száraz fehér bor
1csapott tk nádcukor por
1-1 tk sárga és fekete mustármag

a további hozzávalók:
1 db házinyúl
1 fej lilahagyma
1egész fej (vagy több) fokhagyma
kb. 2 dl húsleves alaplé (vagy helyette víz, de ne leveskocka)
durva szemű tengeri só
frissen őrölt rózsabors
néhány ágacska friss kakukkfű

Elkészítés
1 A mustárhoz keverjük össze a hozzávalókat, majd egy lábasban rottyantsuk össze a felhasználás előtt. (Ha van rá időnk, akkor 1-2 napig hagyjuk a hűtőben érlelődni, de jó lesz a gyorsított változattal is.)

2 A nyúlról megtisztítás-mosás után papírtörlővel itassuk le a felesleges vizet. Daraboljuk fel és dörzsöljük be sóval és a mustárral is bőven. (tegyünk félre egy keveset a mustárból későbbre) Tegyük hűtőbe pácolódni min. 1 óra hosszára, vagy akár egy éjszakára.

3 A lilahagymát hámozzuk meg, szeleteljük fel vékony karikákra és egyenletesen elosztva tegyük egy hőálló tál aljára. Fektessük rá a húsokat, hintsük meg a rózsaborssal, helyezzük mellé a kakukkfüvet és dobjuk mellé a héjas fokhagymagerezdeket is.

4 Öntsük alá az alaplevet, majd tegyük 200°-os sütőbe lefedés nélkül, mindkét oldalán süssük 15 percig.
Locsoljuk meg a lével, fedjük le alufóliával, és 180°-on süssük a húst puhára. Ez nagyjából még 1-1,5 óra a mérettől, kortól függően. A sütési idő végén már fólia nélkül süssük, hogy szép színt kapjon a teteje.

Végül keverjünk a lébe még egy kis mustárt, mivel hő hatására veszít a csípősségéből, így viszont intenzívebb lesz a végeredmény.

Fogyasztáskor is a mustárt szerettem volna dominálni hagyni, ezért egy kis vadrizzsel bolondított párolt fehér rizzsel tálaltam.


Tipp: Mint már említettem, serpenyőben is el lehet készíteni például kisebb csíkokra vágott szárnyas húsból. A fentiek szerint járjunk el, csak az elején egy kevés vajon fonnyasszuk meg a hagymát, dobjuk rá a héjában hagyott fokhagymát, majd a pácolt, borssal szórt húst és miután kifehéredett, akkor öntsük alá az alaplevet. Lefedve pároljuk puhára.


Jó étvágyat kíván hozzá:
Selectfood
http://selectfood.blogspot.com/2010/06/hazi-epres-magos-mustarban-pacolt-sult.html

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése