2010. november 30., kedd

Lilakáposztás - birskörtés nyuszi - De jó főzni!


Hozzávalók 4 főre
4 nyúlcombfilé

Bors
4-5 levél lilakáposzta
8 szelet birskörte

Vörösboros-lilakáposztás zselé
1 fej lilakáposzta
3 evőkanál olaj
3-4 dl víz
2 dl jó minőségű száraz vörösbor
1/2alma
1/2 birskörte
1+2 teáskanál só
4 evőkanál nádcukor
frissen őrölt bors
1 mokkáskanál ecet
8 lapos teáskanál zselatin
4 pohár (műanyag)

Birskörtés burgonya
46 dkg főtt burgonya
4 dkg birskörte
2 teáskanál só
bors
szerecsendió
1 tojás
3-4 evőkanál liszt
2 dkg vaj
zsemlemorzsa
2 szál spagetti tészta a díszítéshez
olaj a sütéshez
1 gránátalma
1 evőkanál nádcukor
csipet só
vörös bor
1 mokkáskanál keményítő

A combokat előkészítjük, sózzuk borsozzuk és egy éjszakát hagyjuk pihenni. Másnap tegyünk 1 káposztalevelet és 2 birskörte szeletet minden combra. Szorosan tekerjük fel, és csomagoljuk be egy alufóliába. 200 fokos sütőben kb 30 percig süssük.

A káposztát legyaluljuk (vagy vékony szeletekre vágjuk), megsózzuk 1 teáskanál sóval és állni hagyjuk 30 percet. Az almát megpucoljuk és szintén lereszeljük. A fél birskörtét 45 percen át 170-180 fokon sütjük, majd hagyjuk kihűlni és végül lereszeljük. Egy serpenyőben olajat hevítünk és rátesszük a kinyomkodott káposztát, az almát és a birskörtét, a cukrot és a maradék sót. Pár perc után felöntjük a borral és a vízzel és 1 órán át pároljuk, fedő alatt, gyakran megkeverjük (érdemes folyamatosan pótolni a folyadékot, nem egyszerre beleönteni az összeset). Amikor megpuhult a káposzta, beállítjuk az ízét, hozzáadjuk az ecetet, esetleg pótoljuk a folyadék mennyiségét. A lényeg, hogy összesen 4 dl folyadékot le tudjuk szűrni a káposztáról.
Ezután elkészítjük a borzselét:

A 4 dl leszűrt vörösboros-káposztás lét feltesszük egy lábosba forrni. Megkóstoljuk, hogy az íze megfelelő-e, ha szükséges még ízesítjük. Beletesszük a zselatint, de vigyázunk, hogy ne forrjon. Amikor a zselatin feloldódott, levesszük a lángról és beleöntjük a zselét 4 pohárba, majd a lilakáposztából is 1-1 evőkanálnyit teszünk. Hagyjuk kihűlni, és egy éjszakán át hagyjuk a hűtőben pihenni.

A főtt burgonyát pürésítjük, hozzáadjuk az almát és a birskörtét, illetve a vajat, a sót, a szerecsendiót. Ha már kihűlt, hozzáadjuk a tojást és a lisztet.

A masszából kis birskörtéket formázunk, zsemlemorzsába hempergetjük és bő olajban kisütjük. Amikor elkészült, a spagettiból kis darabokat törünk, és beleszúrjuk a „körtékbe”. Valamilyen zöld fűszernövény (pl bazsalikom) levelével díszíthetjük.

A nádcukrot karamellizáljuk és beleteszünk 1/2 gránátalma magot és csipet sót, hozzáadjuk a keményítőt és felöntjük a borral. Amikor besűrűsödött levesszük a lángról és hozzáadjuk a maradék gránátalmamagot.

Jó étvágyat kíván hozzá:
De jó főzni!

http://dejofozni.blogspot.com/2010/11/nyulas-recept-v-lilakaposztas.html

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése