2010. november 29., hétfő

Sült nyúlcombok fehérbabos savanyú káposztával - Flat Cat


Hozzávalók:
4 nyúlcomb (hátsó, csontos)(80-90 dkg)
16-20 vékony szelet sózott szalonna (nem húsos, nem füstölt, ez úgy nagyjából 10 dkg)

fekete bors
fokhagyma, rozmaring ágak ízlés szerint
20 dkg nagy szemű fehérbab
30 dkg savanyú káposzta
4 dl alaplé (nyúl vagy csirke)
4 ek finomra aprított hagyma (~ 5 dkg)
2 gerezd fokhagyma
5 dkg füstölt húsos szalonna
2 ág borsikafű ( vagy 1 kk szárított)

A szalonnáról levágom a bőrt és a sózott részt, majd nagyon vékonyra szeletelem. A nyulat besózom, megszórom frissen őrölt borssal, majd begöngyölöm a szalonnával, hogy mindenhol egyenletesen befedje, így sütés során nem fog kiszáradni a hús. A szalonna lehet másmilyen is, akár füstölt, vagy pl bacon, de a nyúlhúsnak olyan finom íze van, hogy kár lenne azt elnyomni, ezért én egyszerű sózott szalonnát használtam hozzá, csak hogy megvédjem a húst a kiszáradástól. A fűszeresebb ízeket kedvelő vendégek számára készült egy rozmaringos fokhagymás változat, ennél a csont mellett vékony, hosszú pengéjű késsel felszúrtam a húst, és az így keletkezett nyílásba tömtem combonként egy gerezd hosszanti csíkokra vágott fokhagymát és egy kis darabka rozmaringot is.
A combokat sütőtálba fektetem, majd alufóliával lefedem, és 160°C fokra előmelegített sütőben így sütöm egy órán át, majd leveszem a fóliát, és enélkül sütöm még 75 percig- másfél óráig a combok méretétől függően.

Tálalás előtt a húsról a zsírt lecsepegtetem és a szalonnát leszedem a combokról.
A körethez az előző este beáztatott babot friss, enyhén sós vízben felteszem főni egy babérlevéllel, ha megpuhult, leszűröm.

A szalonnát apró kockákra vágom, majd serpenyőben lassan kiolvasztom a zsírját, pörcösre sütöm. Hozzáadom finomra vágott hagymát, üvegesre sütöm, megy hozzá a finomra aprított fokhagyma és az átöblített, kinyomkodott savanyú káposzta is. Hozzáadom a csombort, felöntöm az alaplével, sózom ha szükséges és addig forralom mérsékelt lángon, amíg már csak egy kevés lé marad alatta. Tálalás előtt a borsikafű ágakat kidobom belőle.

Jó étvágyat kíván hozzá: Flat Cat
http://flat-cat.hu/2010/11/26/sult-nyulcombok-feherbabos-savanyu-kaposztaval/

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése