2010. január 31., vasárnap

Darab...darab...darabolás

Egész nyulat vettem, de úgy döntöttem, nem egészben akarom elkészíteni. Némi gondolkodás után bátran belevágtam a darabolásba. Vágódeszkára tettem a húst, és éles késsel a vállrész mögött levágtam a mellső lábait.

Ezután a mellső lábakat a gerinc mentén vágtam.
Folytatván a darabolást a bordákon keresztül kettévágtam a háta közepét.

Végül levágtam a farokrésznél a két combot, majd azokat is kettévágtam.


Így hat darab húst kaptam, amit érdemes még félbevágni, ha ragut szeretnénk készíteni.

2010. január 19., kedd

Siker a babáknál!

A zöldséges nyúlnak nagy sikere volt a hétvégén! Tej- és tojásallergiás gyermekeim örömmel fogyasztották a szaftos, kellemes ízvilágú ételt. Még a kis kétévesnek is ízlett. Ezen persze nem lepődtem meg, hisz régóta ismerjük és fogyasztjuk a nyúlhúst.

A nyúlhús, mint fehérhús a korszerű táplálkozás egyik alapja. Kiváló tulajdonságai miatt még a bébiétel gyárak is előszeretettel alkalmaznak nyúlhúst, hisz már 5 hónapos kortól adható az anyatejes vagy tápszeres táplálás mellett.

2010. január 16., szombat

Zöldséges nyúl tésztával


Hozzávalók 4 személyre:

50 dkg nyúlhátfilé
2 vöröshagyma (kb. 18-20 dkg)
1,5 dkg fokhagyma (mérettől függően, 4-8 gerezd)
40 dkg zöldségkeverék (sárgarépa, borsó)
25 dkg zöldségkeverék (karfiol, brokkoli)
1 kk. őrölt szerecsendió
1 ek. kukoricaliszt
3 dl növényi tejszín
2 dl növényi tej
15 dkg tofu
50 dkg durumtészta (tojás nélküli, fussili, orsó, vagy csavarcső)
só és őrölt fekete bors
olíva olaj

A hagymákat felkockázom, a húst csíkokra vágom. Sós vízben kifőzöm a tésztát, leszűrés után meglocsolom olívaolajjal és lefedem.
Kevés olívaolajat teszek a wokserpenyő aljába és a hagymát megfuttatom rajta. Egy kiskanálnyi sóval ízesítem, majd amikor a hagyma üveges, hozzáteszem a húst és a forró serpenyőben 5 percig pirítom, kevergetem. Ezután lefedem és 30 perc alatt puhára párolom. Hozzákeverem a fokhagymát, borssal, sóval ízesítem, és kicsit pirítom. Ráteszem a fagyasztott zöldségeket, majd fedő alatt újabb 30 percig párolom. Közben elkészítem a szószt. Egy műanyag edénybe beleöntöm a növényi tejszínt, a növényi tejet, egy kiskanál sót, a szerecsendiót és a kukoricalisztet. Kézi habverővel csomómentesre keverem és félreteszem. A tofut lereszelem, és amikor a zöldségek megpuhultak, belekeverem a zöldséges husiba. Hozzáöntöm a mártást és pár percig forralom az ételt.
Melegen, tésztával tálalom.

2010. január 11., hétfő

Tej- és tojásallergia

A tejallergia az ételallergia egy fajtája, és nem azonos a laktóz-intoleranciával, amit a laktáz enzim hiánya okoz. A tejallergiában szenvedő ember tünetei bármely kis mennyiségű tej bevitele után megjelennek, míg a laktázhiány esetén a maradék laktázkapacitás kis mennyiségű tejet képes lebontani, így a tünetek nem jelentkeznek.
A tejallergia a tehéntej laktalbumin vagy kazein alkotóelemei elleni IgE-típusú immunválasz.

A tojásallergia a tojásban lévő fehérjék által kiváltott jellegzetes, reprodukálható, átlagtól eltérő, és váratlan tünetegyüttes, amelyben kóros immunológiai reakció mutatható ki.
A tojásfehérje erős immunogenitása (vagyis immunválaszt kiváltó hatása) következtében gyakran okoz allergiát gyermekkorban. A tojás „sárgája” és „fehérjéje” egyaránt allergén tulajdonságot mutat.

A tej- és a tojásallergia kezelésének legjobb módja, ha az étrendből teljesen kihagyjuk a tejet, tejszármazékokat és a tojást, valamint rostban, fehérjében és vitaminokban gazdag élelmiszereket fogyasztunk. A nyúlhús a beteg emberek fokozott fehérjeszükségletének biztosítására kiválóan alkalmas, hiszen minden más húsfélénél könnyebben emészthető, allergizáló hatása nem ismert, ezért bátran fogyasztható számos diéta részeként, akár táplálékallergiások számára is.

Ételallergia

A klasszikus ételallergia kialakításában az IgE antitestek vesznek részt.
Az immunrendszer tévedésből veszélyes anyagnak gondolja a bevitt élelmiszer valamely alkotóelemét, és a szervezet védelmének céljából elkezd ellenanyagot (hisztamint) termelni.

A válaszreakció rendszerint közvetlenül az élelmiszer elfogyasztása után fellép, ritkábban csak órákkal később jelentkezik, és elsősorban a gyomrot, ill.a bélrendszert érinti.

Az ételallergiás betegek száma a kutatások szerint mindenütt növekszik.
Kialakulása a csecsemő- és kisgyermekkorban a leggyakoribb. Ebben az életkorban a táplálékokban található fehérjék okoznak tüneteket, leginkább a tej, a tojás, a gabona és a hal fehérjéi váltanak ki allergiás reakciót. Nagyobb gyermekeknél és felnőtteknél inkább az adalékanyagok, ételszínezékek, tartósítószerek, egyes gyümölcs- és zöldségfélék fogyasztása okozza az érzékenységet.

A táplálékok minősége és mennyisége döntő szerepű a bélflóra egyensúlyának és a nyálkahártyák épségének fenntartásában.

A Tetrabbit Kft. által előállított nyúlhús allergén anyagot nem tartalmaz. A telep nyulai kiváló minőségű, ellenőrzött takarmányt kapnak, feldolgozásuk minden higiénés és állatvédelmi előírásnak megfelelő, így húsuk tiszta, omlós, és minőségi.