2011. január 31., hétfő

Az Év Étterme 2010

Ezúttal Chateau Visz, a Balatontól néhány kilométerre található kastélyszálló étterme nyerte el a Gösser Bock - Dining Guide „Év Étterme 2010” díját.

Ezt a neves elismerést 2004 óta adományozzák, az egyik legjelentősebb díj a magyar vendéglátóiparban. Az éttermek közötti végső döntést társadalmilag elismert üzletemberekből, gasztrobloggerekből és gasztronómiai újságírókból álló szakmai zsűri hozza, akik egy éven át pontozzák a jelölt éttermeket.

Ezúton is szívből gratulálunk Bíró Lajosnak, a Bock Bisztró konyhafőnök-tulajdonosának (aki a Dining Guide díj 2008-as nyertese) a Top10 helyezéshez, valamint a nagy sikerű gálafogáshoz: „kóstoló a tegnapi vágásból”, békacomb Toulouse-Lautrec kacsamájjal.

2011. január 20., csütörtök

Kampány a nyúlhúsért!


Az EgyNő.hu is csatlakozott ahhoz a mozgalomhoz, mely kiáll a nyúlhús fogyasztása mellett!

A napokban közzétett cikkében az EgyNő.hu is a nyúlhús mellett tette le a voksát. Nem is véletlenül, hiszen a szakemberek is évek óta azon igyekeznek, hogy megkedveltessék a nyúlhúst a magyar közönséggel. A cél, hogy ne csak az ínyencek fogyasszák nagy kedvvel, hanem a mindennapi étkezésekben is helyt kapjon. Karakas Norbert private chef, tanácsadó, szakoktató, gasztronómiai újságíró is ezt hangsúlyozza a cikkben.
Mint azt már többször említettük a nyúlhús kiváló választás egészséges ételek elkészítéséhez. Zsír- és koleszterin tartalma alacsony, fehérjetartalma és aminosav-összetétele viszont magas. Fogyókúrázók, szív- és érrendszeri betegségben szenvedők étkezésének remek kiegészítője. Kisgyermekeknek is bátran adhatjuk, hiszen könnyebben emészthető, mint más húsok, sőt, mindeközben hasznos tápanyagokból is a lehető legtöbb jut a szervezetbe.

Reméljük mindenki kedvet kapott a nyúlhús fogyasztáshoz! Az EgyNő.hu ebben is segítségünkre van, hiszen csodás recepttel vár mindenkit! A paradicsomos nyúl egyszerűen elkészíthető, rendkívül ízletes fogás, ami után bárki megnyalja mind a 10 ujját!

Az ételhez kiváló magyar nyúlhúsból készült alapanyagot lehet beszerezni a Cora, a Metro, az Auchan, illetve az InterSpar üzleteiben.

2011. január 10., hétfő

Téli élvezetek

Még bőven benne vagyunk a télben, vegyünk hát sorra néhány, tipikusan ez időszak alatt fogyasztott alapanyagot, amely kiváló kiegészítője lehet nyúlhúsos ételünknek.
Elsőként máris itt találjuk a rendkívül ízletes és egészséges zöldséget, a vöröskáposztát, mely remek körete lehet ételeinknek. Magas C vitamin tartalmának köszönhetően pedig kifejezetten nagy segítségünkre lehet a megfázás ellenni védekezésben a fagyos mindennapok alatt is. A nyúlhús pedig, mint tudjuk szintén egészséges, tápanyagokban gazdag fehérjeforrás.

És, hogy adjunk egy kis segítséget egy igazán ízletes fogáshoz, következzen egy valódi melengető, télies recept!

Grillezett nyúl vöröskáposztával

Hozzávalók:
1 db egész nyúl megtisztítva
2 ek extra szűz olíva olaj

babérlevél
5-6 gerezd fokhagyma
rozmaring
zöld olívabogyó
1 fej kisebb vöröskáposzta
hagyma
ecet
köménymag
olaj


Elkészítés:
A nyulat apró darabokra vágjuk, és hideg vízbe áztatjuk egy éjszakára.

Egy lábasba annyi vizet öntünk, hogy éppen ellepje a nyúlhúst, majd feltesszük főni. Forrástól számítva 5 percig főzzük, majd leöntjük a húsról a vizet, és leöblítjük a nyúlhús darabokat.
Az olíva olajban megforgatjuk a főtt húsdarabokat, majd mindkét oldalukat ízlés szerint sózzuk, borsozzuk és egy tepsiben elrendezzük. 1,5 dl vizet öntünk a hús alá és fűszerezzük friss rozmaringgal, babérlevéllel, fokhagymával, valamint mellé tesszük az olajbogyót. Alufóliát borítunk a tepsire és 200ºC-ra előmelegített sütőben 50 percig pároljuk. Félidőben egyszer forgassuk át a nyúlhús darabokat, majd a kellő idő leteltével vegyük le a fóliát és süssük szép ropogósra.

A körethez vágjuk vékony szeletekre a káposztát, sózzuk be és hagyjuk állni néhány percig.
Közben teflon bevonatú serpenyőben hevítsünk kevés olajat és pirítsuk meg benne a hagymát.
Miután alaposan kinyomkodtuk a káposztából a levét, tegyük rá a pirított hagymára és pároljuk körülbelül 10 percig. Szórjuk meg ízlés szerint köménymaggal, öntsünk rá ecetet és pároljuk további 3-4 percig.

Az ételhez kívánunk mindenkinek Jó étvágyat!

Ehhez a kiváló fogáshoz remek magyar nyúlhúsból készült alapanyagokat találsz a Cora, az Auchan, a Metro és az Interspar üzleteiben.

2011. január 7., péntek

Gasztro forradalom!

Újabb fejezetéhez érkezett a magyar gasztroforradalom: megjelent a Szuflé magazin! A 2010 novemberében megjelent karácsonyra hangolt számban máris találtunk egy nyúlhúsos receptet Bíró Lajos tálalásában. A Bock Bisztro tulajdonos séfje ezúttal is igen izgalmas receptet kínál számunkra: Nyúlgerinc mozzarellás bulgurral és sütőtökpürével.

De mi is az a bulgur?
A bulgur tulajdonképpen tört búza, melyet hazánkban a török éttermekben gyakorta neveznek „török rizsnek” is. A még éretlen, általában hántolt, előfőzött, szárított búzaszemek különböző méretben kaphatók, a rizsszem nagyságútól egészen a búzadarához hasonlóig. Nagyobb változatát köretként, az apróbbat saláták, főtt ételek alapanyagaként fogyasztják. Az előfőzésnek köszönhetően jóformán főzni sem kell, elég akár csak leforrázni. Ízét leginkább a dióéhoz lehetne hasonlítani.
Leginkább Dél-Európában, az arab országokban és Indiában fogyasztják előszeretettel.
A bulgur nem modern találmány, hiszen a közelmúltban az archeológusok 8000 éves bulgurt találtak egy bulgáriai ásatás során.

Bulgurt Magyarországon nagyobb bevásárlóközpontokban, drogériákban, keleti élelmiszerboltokban és bioboltokban vásárolhatunk.