2011. április 28., csütörtök

Legjobb nyulas receptek - Közös versenyt hirdetett a Dining Guide és a Tetrabbit


A nyúlhús növekvő népszerűségét tükrözi, hogy már a neves Dining Guide étteremkalauz is nyúlhús témában hirdetett receptversenyt a Tetrabbit Kft.-vel közösen.
Két kategóriában, havonta új témával kerül kiírásra a pályázat: egyrészt éttermeket, illetve azokat képviselő profi chefeket, másrészt lelkes hobbi szakácsokat buzdítanak arra, hogy e kiváló és egészséges húsból ételkölteményeket készítsenek.

Az éttermek receptjei közül az olvasók választhatják majd ki a nekik legjobban tetszőt, melyről egyébként cikksorozat készül. A 2011 decemberében sorra kerülő szavazáson legtöbb jelölést begyűjtő étterem különdíjban részesül az Év Étterme díjátadó gálán.

A hobbiszakácsok közül augusztusban és decemberben az olvasók is kiválaszthatják kedvencüket: A közönségszavazások győzteseinek nyereménye egy meghívás a 2012 januárjában rendezendő az Év Étterme gálára!

A Tetrabbit és a Dining Guide közös pályázatának célja az olvasók, amatőr és profi szakácsok legjobb nyúlhússal készülő ételeinek és receptjeinek bemutatása.

Az áprilisi téma az előételek, melyre még szombat éjfélig várják az alkotásokat! A havi fordulók győzteseit a Dining Guide szerkesztősége választja ki.

További nyeremények:
  • Hobbi szakácsoknak: A havi fordulók győztese szakácskönyveket, Tetrabbit kötényt, konyhai textileket nyerhet.
  • Profi szakácsoknak: A havi fordulók győzteseinek nyereménye professzionális sütőedény a Tetrabbit támogatásával

A receptet, képeket és a jelentkezési lapot a szerk@diningguide.hu címre várják minden hónap utolsó napján 24.00-ig!

További részletek a Dining Guide oldalán találhatók:
Linkhttp://www.diningguide.hu/recept/nyul/palyazat/etterem-informacio-5830

2011. április 20., szerda

Nyúl a puskacsőben erdei gombás cannellonival – Robull receptje

Hozzávalók: fél kg nyúllapocka, 1,5 liter zöldség, vagy húsalaplé, 1 dl édes tokaji fehérbor, 1 ek liszt, 1 fej vöröshagyma, 10 dkg füstölt szalonna, 1 gerezd fokhagyma, 1 doboz cannelloni tészta, 15 dkg erdei gomba, 1 dl tejszín, só, bors (fehér bors is), vaj és olíva olaj, 2-3 dkg friss parmezán, 1 kk paradicsom püré, fél csokor medvehagyma

Elkészítés:
1.Zöldségekből vagy csontokból alaplevet készítünk előző nap.
2.A füstölt szalonnát, a gombát apró kockára vágjuk. A vöröshagymást és fokhagymát finomra vágjuk.
3.A serpenyőben kiolvasztjuk a szalonnát majd jöhetnek rá a hagymafélék ezt átpirítva mehet bele az alaplé és a bor majd a só és a bors. (A sóval óvatosan, mert a szalonna lehet nagyon sós is. Én azt javaslom, hogy kóstoljuk meg előtte a szalonnát.)
4.Az egész alapban átforgatjuk a letisztított nyúllapockát, majd egy sütőzacskóba téve az egészet tepsibe rakva 180 fokon 1-1.5 órán át sütjük.
5.Amíg a nyúl megsül, elkészítjük a mártást és a tésztát. A gombát vajon vagy oliva olajon megpároljuk. Amikor kiadta magából a levet kicsit visszaforraljuk, majd felöntjük 2-3 dl alaplével. Ezzel pároljuk egy kicsit. 15 percnyi párolás után még egy kis alaplével felöntjük. ezután hozzáadjuk a tejszínt, amivel szintén beforraljuk. Sózzuk, borsozzuk (itt fehér borsot alkalmazunk)
6.Közben forrásban lévő vízben 3 percig főzzük a cannellonikat.
7.Amikor kivettük a tésztát megtöltjük a közben elkészült raguval. Mire ezzel végzünk a nyúl elkészült és kivehetjük a sütőből. A töltött cannellonikat megszórjuk friss parmezánnal és egy formában háromszög alakban megsütjük 20 perc alatt.
8.Amikor a nyulakat kivettük a sütőből a zacskót kinyitjuk és a levet egy forralóba öntjük amit forralni kezdünk. 1dl alaplevet hozzáönthetünk, de nem fontos. Ebbe megy a paradicsompüré és kiforraljuk felére majd félrehúzva 5 dkg vajat adunk hozzá, amivel simára keverjük.
9.Tálaláskor a cannellonikat a tányér egyik pontjára helyezzük, majd 2-3 db nyuszit elé helyezünk, amit leöntünk a pecsenyelével és megszórjuk friss medvehagyma metéltekkel.

A receptet Cseh Róbert (Robull) készítette. Köszönjük.

Nyúl kebab, paradicsomos-répás chutney-val, és zöld fűszeres gerslivel – Max konyhája

Hozzávalók, 4 fő részére:

Nyúl kebab: 50 dkg nyúl aprólék filé, 2 tk dijoni mustár, 2 tk magos mustár, 2 tk provanszi fűszer keverék, 2-3 tk olaj, só, bors, saslik (bambusz) nyárs
Zöldséges grillmártás: sárgarépás-paradicsomos (chutney): 4-5 db, közepes méretű sárgarépa, 2-3 fej közepes vöröshagyma, 2 szál újhagyma, 2-3 gerezd fokhagyma, 5-6 db kemény paradicsom, 4 ek cukor vagy Xukor (nyírfacukor), 1,5 dl tokaji tárkonyos borecet, 2-3 tk aprított rozmaring, bazsalikom és kakukkfű keveréke (lehet szárított is), 1 tk aprított, szárított metélő hagyma, kevés olaj, só és őrölt színes bors
Zöld fűszeres gersli (hántolt árpagyöngy): 30 dkg gersli, 1 ek olaj, 3 tk zöld fűszer keverék (lehet szárított is), só, bors, alap lé vagy forró víz

Elkészítése:
A nyúlhúst megmosom, átvizsgálom, és az esetleges csont maradványoktól megtisztítom. Felvágom nagyobb darabokra, és egy késes aprítóban megdarálom. Hozzáadom a kétféle mustárt, sózom, borsozom és fűszerezem, majd kevés olajat csurgatva hozzá, pépes masszává darálom össze. Félre teszem legalább 1-1,5 órára, hogy az ízek összeérjenek.
A nyársakat beáztatom hideg vízben, majd megtörlöm, és vékonyan bekenem olajjal. A darált húsból kis hurkákat formázok, rá a nyársra. Rostlapon vagy grill rácson, kis energián, többször megforgatva megsütjük. A tálalásig melegen tartjuk.

A hagymákat és a fokhagymát lereszeljük, a répát és a paradicsomot megtisztítjuk. A répát lereszeljük, a paradicsomot pedig felkockázzuk. Kevés olajat hevítünk egy mélyebb lábosba, és azon a hagymákat üvegesre pároljuk. Adjuk hozzá a répát és a fokhagymát, pirítsuk le egy kicsit, majd hintsük meg a cukorral.
Főzzük össze, sózzuk és borsozzuk, majd adjuk hozzá a paradicsomot, a zöld fűszereket, a metélő hagymát és az ecetet. Itt tudjuk beállítani, hogy mennyire legyen pikáns, és leveses a szószunk. Ha szeretnénk még sűríteni, akkor egy kis keményítővel korrigáljunk nyugodtan. Kis energián főzzük össze, ha a répa már puha, akkor készen is vagyunk. Zárt edényben, hűvös helyen 2-3 hónapig eltárolhatjuk.

Az árpagyöngyöt leöblítjük, megszórjuk a zöld fűszerekkel, sózzuk és borsozzuk, majd annyi forró alap lében (vagy vízben) amennyi bőven ellepi, 15- 20 percig főzzük. Zárjuk el az energiát, és lefedve hagyjuk még 10-15 percet párolódni, ennyi idő alatt biztosan megpuhul.

Tálalása: A zöld fűszeres gerslit terítsük el a tányéron, két szélére halmozzunk a szószból, közéje pedig tegyük a kebabot. Személyenként 2-3 nyársat számoljunk. Könnyű, száraz fehérbort ajánlanék hozzá.

Jó étvágyat!
Max konyhája

Lapin Aux Olives, azaz nyúl borban olívával – Mindenkaja blog

Francia alapkonyha egyik kedvelt fogása a nyúl. Számos elkészítési módja közül a Lapin aux olives gyakran megtalálható a francia éttermek étlapján.
Többszöri kísérletezgetés során kifejlesztettem azt a változatát, amit a családom legjobban kedvel. A hagyományos zöldséges ragut én kiegészítem egy kis édesköménnyel, mert ez a növény sütve izgalmasan édes lesz, kissé hasonlít a sárgarépára csak picit illatosabb.
A nyúlhúsból most egész nyulat választottam, de klasszikus recept szerint nyúlcombból is készíthető.

Ehhez a nyúlfogáshoz fehérbort használunk, ezért megkerestem a számomra legjobban harmonizáló bort, ami pácolás és főzés során egyaránt alkalmas arra, hogy átadja a bor zamatát a nyúlhúsnak. A választásom Bock pincészet 2007-es évjáratú Villányi Olaszrizlingjére esett. Leírása szerint:
Halványsárga színű, szelíd savaival, a fajtára jellemző ízekkel kellemes fehérbor. Lecsengésében szépen érezhető a keserű mandulára emlékeztető íz. Mostanában fedeztem fel, hogy a mai kor Olaszrizlingje nem ugyanolyan mint amit nagyapáink ittak. A jó minőségű olaszrizling bor illata egyes szakértők szerint a rezedára emlékeztet. Savai nemesek és elegánsak. Utóízében gyakori a keserű mandula és a zöld dió.


Hozzávalók:
1,2 kg egész nyúl, 1 db vöröshagyma, 2-3 db sárgarépa, 1 szár zeller, 1/2 édeskömény, 4 gerezd fokhagyma, 0,7 dl fehérbor (Olaszrizling vagy Furmint), babérlevél, kakukkfű, zellerlevél, rozmaring , petrezselyem, rózsabors, só, törött bors, 5 dkg liszt, 3 ek olíva olaj, 3 ek vaj, 1 ek cukorral, 4 cl cognac a flambírozáshoz, 2 ek paradicsompüré, 5 dkg liszt, 5 dl húsleves, 15 dkg kis szemű zöld magozott olíva bogyó

A zöldségeket feldaraboljuk nagyobb darabokra .
Egy jénai tálba fektetjük a feldarabolt nyulat. és rátesszük a hagymát, sárgarépát, zellert, édesköményt, fokhagymát, közé dugdossuk a fűszernövényeket, megszórjuk rózsaborssal. Ráöntjük a finom bort, és hagyjuk pácolódni min. 2 órát.
A nyulat kiemeljük a pácléből, papírtöltővel letörölgetjük és bedörzsöljük sóval és törött borssal. A hús mindkét oldalát vékonyan belisztezzük.
A zöldségeket kiszedjük, és a páclevet leszűrjük. (A boros páclevet még később újra felhasználjuk)
Egy nagyobb vaslábasban olíva olajat hevítünk, majd beletesszük a vajat. A nyúldarabok mindkét oldalát 3-4 percig sütjük, hogy sötét aranybarna szinűek legyenek. Kiszedjük egy tálra, és félretesszük.

A pecsenye olajban magas hőfokon megpirítjuk a zöldségeket, egy kis cukorral karamellizáljuk. Ha jól átforrósodott a zöldség, és szép fényes arany színe lesz, akkor egy kis cognac-kal flambírozzuk.
Eztán belekeverjük a paradicsompürét egy evőkanál liszttel, és 1 percig együtt pirítjuk.
Felöntjük a boros páclével, és hozzáadjuk még a húslevest is, végül összeforraljuk.
Ekkor visszahelyezzük az elősütött nyúlhúst, és közepes tűzön kb. 50 percig főzzük, hogy a nyúl megpuhuljon, a szaft pedig besűrűsödjön. Ne nagyon keverjük, inkább rázogassuk.
A végén hozzáadjuk az apróra vágott petrezselymet további zöld fűszereket ízlés szerint, és a végén összeforrósítjuk az olíva bogyóval.

A receptet a Mindenkaja blog küldte be. Köszönjük.


Mustáros rozmaringos nyúlcomb diós kék sajtos polentával és grillezett paprikával - Húsimádat blog

Hozzávalók: 60 dkg nyúlcomb, 3 gerezd fokhagyma, 1 csokor friss rozmaring, 3 teáskanál dijoni mustár, 2 teáskanál mustármag, 1 dl rosé bor, 1 dl tejszín, 1 kanál kukoricaliszt, 5 dl tej, 5 dl víz, 25 dkg kukoricadara, 10 dkg dió, 10 dkg kék-penészes sajt, 4 db paprika, olívaolaj

Elkészítés:
Mozsárban durvára török borsot, és 1 kanál mustármagot. Összekeverem zúzott fokhagymával, 1 ág apróra vágott rozmaringgal, és egy teáskanál dijoni mustárral. Ezzel a keverékkel bekenem a kifilézett nyúlcombokat. Annyi olajat öntök rá, ami ellepi, és egy éjszakát hűtőszekrényben pácolom.

Másnap kiveszem a pácból a combokat, és szárazra törlöm papírtörlővel. Egy serpenyőben olajat hevítek. A combokat sóval, borssal fűszerezem, és mint egy hústekercset feltekerem. Megtűzöm hústűvel, és a forró olajban minden oldalára kérget sütök, majd átteszem egy tepsibe, és 180 fokon kb. 25 perc alatt készre sütöm. A visszamaradt olajba beleöntöm a bort, beleteszek 2 dkg apróra vágott diót, 1 ág rozmaringot és 2 teáskanál dijoni mustárt. Amikor a bor a felére beforrt, átszűröm egy gyorsforralóba, picit megsózom, és a tejszínben elkevert kukoricaliszttel mártás sűrűségűre főzöm.

A tejet vízzel és sóval felforralom. Folyamatos kevergetés közben hozzáadom a kukoricadarát, és sűrű puliszkát főzök belőle. A maradék diót mozsárban durvára töröm, és 2 részre osztom. Egy tálcára szóróm a dió felét, ráöntöm a sűrű puliszkát. 1 ujjnyi vastagra elsimítom, majd a tetejét megszórom a dió másik felével, és hagyom kihűlni. Mire kihűl jól formázható lesz. Pogácsaszaggatóval korongokat szaggatok belőle, forró olajban mindkét oldalát megpirítom, vigyázva, nehogy a dió megégjen. Amíg a puliszka készül, a paprikákat félbe vágom, és félig megsütöm sütőben.

Tálalás:
A tálaláshoz a maradék rozmaringot apróra vágom és elkeverem kevés olíva olajjal. A kész nyúltekercseket ujjnyi vastag szeletekre vágom. A kék sajtot felszeletelem.
A tányér közepére teszek egy kevés mártást. Erre kerül egy polenta korong, amire teszek egy nyúlszeletet és egy szelet sajtot. Ezt addig ismétlem, amíg a megfelelő adagot elérem. fontos, hogy a tetejére egy polentakorong kerüljön, amire már csak sajtot teszek. A "torony két oldalára kerül 2 fél paprika, amit meglocsolok a rozmaringos olajjal, és egy kevés sajtot morzsolok bele. Díszítem egy kevés mártással, frissen őrölt borssal és néhány csepp olajjal.

A receptet köszönjük a Húsimádat blognak.


2011. április 18., hétfő

Nyúl java roston, provanszi zöldséges grillszósszal – Max receptje


Áprilisi blogger receptversenyünkre küldte Max ezt a nyárt idéző grillezett nyúlhús receptet.

Hozzávalók 4 fő részére:
Nyúl java roston: 4 db nyúlgerinc filé, 3-4 tk mediterrán (só mentes) fűszerkeverék, kevés olaj, só és őrölt bors
Zöldséges grillmártás, provanszi ízekben: 1 kisebb (saláta) cukkini, 1 kisebb padlizsán, 2-3 szál újhagyma vagy póréhagyma, 1 kis fej vöröshagyma, 2-3 gerezd fokhagyma, 2-3 db tv paprika, 2 db kápia paprika, 2-3 db kemény, kisebb paradicsom, 0,5 l paradicsomlé, 3-4 EK cukor, vagy Xukor (nyírfacukor), 1,5 dl tokaji furmint borecet, 2-3 TK provanszi fűszerkeverék, 2 dl száraz, testes vörösbor, 2-3 EK olíva olaj, (füstölt) só, őrölt színes bors
TIPP: Provancei fűszerkeverék: oregánó, kakukkfű, petrezselyem, majoránna, bazsalikom, tárkony keveréke.
Aludttejes kukorica prósza: 5 dkg sima liszt, 15 dkg kukoricaliszt, 3 dl aludttej, 1 dl tejföl (12%-os), 1/2 kk. szódabikarbóna, 1 csipet (citromos) só
Tálaláshoz: kevés dióolaj, apróra vágott petrezselyem zöldje


Aludttejes kukorica prósza elkészítése:
A liszteket átszitálom és összekeverem a sóval és a szódabikarbónával. Az aludttejet kikeverem a tejföllel, és folyamatos keverés mellett hozzáadom a lisztes keveréket. Alaposan összedolgozom, és egy kiolajozott, szögletes formába simítom. Előmelegített sütőben 170 C-on, alsó sütésen sütöttem 30-35 percet. Tűpróbával ellenőriztem, és miután megsült, kivettem, rácsra fordítottam, és kihűtöttem.

Nyúl java roston elkészítése:
A gerinc filéket 4 egyforma darabra vágom, és előző este bepácolom a só mentes fűszerkeverékbe. Sütés előtt sózom, borsozom, és kevés olajba forgatom, majd rostlapon, vagy serpenyőben szép pirosra sütöm minden oldalát, vigyázva arra, hogy ne szárítsam ki a húst.

Provanszi zöldséges grillszósz készítése:
A hagymákat, a fokhagymát vágjuk apróra. A zöldségeket is vágjuk fel, kis kockákra (kb. 1/2X1/2 cm-re). Az olajat hevítsük fel, a hagymákat pároljuk, üvegesre Adjuk hozzá a cukkinit, és a paprikákat. Pirítsuk le, majd adjuk hozzá a padlizsánt. Sózzuk és borsozzuk, és hintsük meg a cukorral. Öntsük fel a borral, adjuk hozzá a fokhagymát és a fűszerkeveréket, vagy fűszereket. Főzzük össze, öntsük rá az ecetet, forraljuk pár percet, majd adjuk hozzá a paradicsomot és a paradicsomlét is. Kis lángon lefedve, időnként megkeverve, főzzük össze, kb. 20-25 percig.
Tálalása: egy kb. 6x6 cm-es darabot vágok a prószából, erre halmozok a grill szószból, a tetejére pedig az érmékre vágott nyúl sültet teszem, és külön edénykébe adok még mellé a grillszószból.
Jó étvágyat hozzá! Max Konyhája.

2011. április 14., csütörtök

Farfalle Bock mártásban bardírozott rozmaringos nyúllapockával – Robull receptje


A 2011-es tavaszi receptversenyünkre küldte Robull ezt a vörösboros nyúl fogást. A recept a Ruprecht László nevével fémjelzett versenyünkre érkezett.

Hozzávalók: fél kg nyúl lapocka, rozmaring, 10 szelet bacon szalonna, 1-1.5 l zöldségalaplé, 1 fej vöröshagyma, 500 g farfalle (masni tészta), 2 ek olíva olaj, pár szál petrezselyem, 1tk paradicsom püré
Bock mártáshoz: 500 ml Bock vörösbor, 150 g vaj, 2 szál újhagyma, 1 gerezd fokhagyma, 1 ek cukor, 1 tk dijoni mustár, 1 csepp tárkonyecet, só, bors, rozmaring

Elkészítés:
1.Alaplevet készítünk előző nap (zöldségekből).
2.A nyúllapockákat megtisztítjuk, majd a porcoknál elvágjuk.
3.A vöröshagymát finomra vágjuk, amit olíva olajon megpárolunk.
4.Amíg a vaj olvad, addig a bacon szalonnákra ráhelyezünk egy-egy db nyulat, amit kakukkfűvel ízesítünk, majd betekerjük. Ezután a vajas hagymára ráhelyezzük és mind két oldalát megkapatjuk. Amikor megvan, felöntjük az alaplével, és kb. 1-1.5 óra alatt fedővel lefedve megpároljuk.
5.A tésztát a nyúl elkészülte előtt forrásban lévő enyhén sós vízben a csomagoláson leírt idő alatt megfőzzük (ekkor lesz úgymond al dante). Leöblítjük, majd a Bock mártás felével összeforgatjuk egy serpenyőben. Így a tészta ress marad, de a mártást mégis felszívja.
6.Bock mártás: A vaj 1/3-ad mennyiségén megpároljuk a karikára vágott hagymát, ebbe beledobunk kevés kakukkfüvet egyben és a zúzott fokhagymát. Ezután felöntjük a borral, majd ha felmelegedett hozzárakjuk a cukrot, amit felolvasztunk benne. Ezt a mennyiséget visszafőzzük nagy lángon a felére. Félrehúzzuk. Hozzárakjuk apránként a vajdarabokat, majd a mustárt, és az ecetet. Sózzuk-borsozzuk.
7.Tálalás előtt a kész farfalle tésztát a Bock mártással átforgatjuk, közben az elkészült nyúl pihent . A tányéron elhelyezzük a köretet, majd mellé a nyúldarabokat. 1 perc alatt egy kis paradicsom püré és diónyi vaj, só-bors segítségével a nyúl pecsenyelevét felforraljuk, és átszűrjük, amiből 2-3 evőkanállal teszünk a nyúlhúsra.


Eredeti recept itt olvasható


2011. április 12., kedd

Karcsúsodjunk egészséges nyúlhúsos ételekkel

Itt a tavasz, nyakunkon a nyár, a kedvenc ruháink pedig nem jönnek ránk. A téli időszakban ránk raktározódó súlyfelesleg ledolgozása nem kis feladat, ráadásul az önsanyargatás senkinek sem tartozik a kedvenc elfoglaltságai közé. Egy-egy diéta során felmerül a kérdés, hogyan alakítsunk ki olyan kiegyensúlyozott étrendet, ami tápláló, mégis könnyed, és ráadásul az ízlelő bimbóinknak is tetszetős.

A nehéz, zsíros húsféleségek helyett fogyasszunk például kalóriaszegény, fehér húsokat.
Ilyen megoldás a nyúlhús is, amely alacsony zsírtartalmával, ugyanakkor jelentős fehérjetartalmával az egyik legegészségesebb húsféleségek egyike. Optimális zsírsav-összetételének köszönhetően nem hizlal, így bátran beleilleszthető a fogyókúrás étrendbe is. Mindemellett könnyen emészthető, így nem teheli meg a szervezetet.

A nyúlhús egyéb beltartalmi értékeinek köszönhetően a tudatos, és egészséges életmód egyik alapélelmiszere, amit változatosan el tudnak készíteni a háziasszonyok. Íze kellemes, inkább semleges, hasonlít a csirkehúséra. A nyúlból kiváló raguk, grillételek, hidegtálak, pástétomok készíthetők.

Kiváló nyúlhúsos recepteket a www.gasztrabbit.blogspot.com oldalon olvashatnak!

2011. április 7., csütörtök

Húsvéti hidegtál nyúlhúsból – Bíró Lajos értékelte a pástétomos receptverseny pályázatait


Szigorú, minden részletre kitérő módon értékelte Bíró Lajos a márciusi terrine, rillette, paté témában meghirdetett receptversenyünkre beérkezett pályázatokat. A szakmai értékelésből sok hasznos dolgot meríthetünk a továbbiakban, ha nyúlhúsból szeretnénk hidegtálakat készíteni. A tökéletes ételek elkészítése érdekében most megosztjuk veletek Bíró Lajos javaslatait.


1) Praktikusság. Pástétomok, krémek készítéséhez lehetőség szerint ne a nyúl legnemesebb részét (filét) használjuk fel. Vétek a nyúlhús ezt a részét aprítani, darálni, kockára vágni. Ehhez kevésbé nemes részeket használjunk inkább.
2) „A kevesebb több”. Mint a legtöbb receptnél, itt is elmondható, hogy ne vigyük túlzásba egy-egy étel elkészítésekor az alapanyagok használatát. A tökéletes fogás egyik alapismérve, hogy kevés, de karakteres hozzávalókból készül.
3) Harmonikus ízesítés. Fordítsunk különös figyelmet az étel fűszerezésére, és a köret ízeit is harmonizáljuk a főételével. Pl. kínai ötfűszer mellé lehetőség szerint ne magyaros savanyúságot kínáljunk. Törekedjünk a karakteres, de nem túlzásba vitt fűszerezésre.

Bíró Lajos külön kiemelte Max vágott nyúlkrém receptje kapcsán, hogy a nyúlhúst érdemes alacsony hőfokon párolni, és csak ezt követően feldolgozni. Egyrészt így zamatos marad a nyúlhús, másrészt nem szárad ki, és könnyen feldolgozható.

A zsűrizés során a legjobb értékelést Gabojsza Nyúl rillette receptje kapta. Gratulálunk a nyertesnek, aki egy 10 000 forintos Bock Bisztro ajándékutalvánnyal lett gazdagabb.


A márciusi terrine, rillette, páté témában indított versenyünkön Gabojsza Nyúl rillette receptje lett a legjobb


Bíró Lajos ismét értékelt. Ezúttal a Tetrabbit Kft. által kiírt, márciusi verseny beérkezett receptjeit, amelyek már a húsvét jegyében pástétom témában készültek.
Bloggereink most terrine, rillette, paté témában mutatták meg ügyességüket, kreativitásukat.

Az elbírálás során Bíró Lajos értékelte a receptek nyúl alapanyag felhasználását, annak ésszerűségét, a fűszerezést, az elkészítés technológiáját, és a tálalást is.

A legjobb értékelést Gabojsza Nyúl rillette receptje kapta, neki ezúttal is gratulálunk a győzelemhez. Nyereménye egy 10 000 forintos Bock Bisztro ajándékutalvány.
Gabojsza egy könnyed, klasszikus rillette-et (vágott húskrém) készített, amit kellemes illatú fűszerekkel, konyakkal ízesített.

Nézzétek meg ti is a Nyúl rillette receptjét, reméljük, ti is kedvet kaptok az elkészítéséhez!

2011. április 4., hétfő

Szeretnéd, ha a te nyúlhúsos recepted is felkerülne a TOP éttermek menüjébe?

Ha IGEN, jelentkezz legújabb nyúlhúsos blogger receptversenyünkre!

Ma már a magyar csúcsgasztronómia is kezdi felfedezni a nyúlhús értékeit, és felhasználási lehetőségeit. Egyre több elismert és népszerű étterem kínálatában jelenik meg a nyúlhús. Az ételek és a borok párosítására léteznek ugyan szabályok, de ezek nem kőbe vésettek, hiszen a végső párosítást az egyéni ízlés, a fűszerezés, a többi hozzávaló karaktere is befolyásolja.

2011. április 4-vel a Tetrabbit Kft. bloggerversenyt indít, amellyel célunk, hogy felkutassuk a legjobb borral készülő nyulas ételek receptjeit.

A versenyben három pincészet (St. Andrea, Szepsy, Bock) borait lehet felhasználni bármilyen nyúlhúsból készülő ételhez. A beérkező receptek közül a 3 legjobb felkerül 2-2 hétre a

CHIANTI,
ANYUKÁM MONDTA, és
WALTER

éttermek menüjére, ahol RUPRECHT LÁSZLÓ, soros EU-s elnökségi gasztronómiai tanácsadó a kreatív séf.


A nyertesek között továbbá kiosztunk 1-1 ajándékcsomagot az Szent Andrea, a Szepsy, és a Bock pincészetek felajánlásával.

A verseny
Aktuális blogger versenyünkben arra buzdítunk, hogy kísérletezz a nyúlhús és a bor párosításával. Készíts bármilyen nyúlhúsból ételt a fenti 3 pincészet borai közül, és küld meg nekünk a receptjét, valamint a fotóját 2011. május 7-ig.

Fontos!
Kitétel, hogy recepted fő alapanyaga a nyúlhús legyen, mely az elnevezésben is megjelenik. Az étel bármilyen nyúlcombból, vagy egyéb nyúlhúsból készített fogás lehet, melyet saját recepted alapján készítesz el.
Részvételi szándékodat Hadarik Ritának jelezd e-mailen a hadarik.rita@matrixpr.hu e-mail címen. Ezzel regisztrálod magad a versenybe.

Elkészült ételed receptjét szintén ide várjuk, melynek az elkészült étel fotóját, a hozzávalók listáját és mennyiségét illetve az elkészítés módját kell tartalmaznia. A versenyben való részvétel feltétele, hogy az elkészült étel blogodban megjelenjen, az alábbi felhívással és linkkel kiegészítve:
További nyulas receptek:
http://gasztrabbit.blogspot.com/
A receptet és blogod linkjét a hadarik.rita@matrixpr.hu e-mail címre várjuk 2011. május 7-ig.

Az étel elkészítéséhez maximum 1 kg nyúlhúst biztosít számodra a Tetrabbit Kft., melyet bármely Auchan, Cora, Metro, Interspar vagy Kaiser's üzletben megvásárolhatsz. A vásárlást igazoló blokkot küldd meg nekünk. Ellenértékét postai úton térítjük meg címedre.
Blokkodat ide várjuk: MatrixPr és Online Kommunikációs Kft., 1117, Bp. Budafoki út 83/A III/15.

Technikai kérések
Ételfotódat jpg formátumban várjuk. Fotóid minimum1024,x3072 pixel méretűek legyenek, azonban maximális méretük ne haladja meg a 3 MB méretet.

Értékelés
A győztest Ruprecht László (a Chianti, az Anyukám mondta, és a Walter éttermek kreatív séfje), és a Tetrabbit ügyvezetője választja ki. Eredményhirdetés 2011. május 15.
A versenyben a 3 legjobb recept felkerül a fent megnevezett éttermek étlapjára 2 hétre, valamint egy-egy ajándékcsomagot kapnak a versenyben jelölt pincészetek felajánlásával.

A recepteket és a fényképeket az elkészítő nevével feltüntetve felhasználhatjuk a Tetrabbit weboldalain, Gasztrabbit blogján, és Facebook oldalán illetve Pr cikkben hivatkozhatunk a receptekre és a képeket illusztrációként használhatjuk fel.
A recepteket Facebook oldalunkon közönségszavazásra bocsájtjuk. A közönségdíj győztesét Tetrabbit ajándékcsomaggal jutalmazzuk.

További kérdések:
További kérdések esetén keresd Hadarik Ritát a 06-1-226-20-10-as telefonszámon, vagy írj a hadarik.rita@matrixpr.hu e-mail címre.